omvända ackord

Att det handlar om ett omvänt ackord märks på grund av ett snedstreck i ackordbeteckningen, till exempel C/E.

En del blir konfunderade när dem ser ett ackord som detta i samband med ackordanalysen för en låt. Vad som menas är att C-ackordet ska spelas med E som basnot. I praktiken innebär detta att ackordet spelas omvänt. Ett C-ackord med tonerna C, E och G spelas i stället med tonerna i ordningen E, G och C. En besläktad kategori vilka har en annan basnot än vad som ingår i det ursprungliga ackordet är slash-ackorden.

Varför gör man sig detta besvär, undrar du kanske? Omvända ackord är framför allt vanliga för de som spelar piano, att kasta om ordningen i ett ackord gör att man minimerar förflyttningarnas avstånd över klaviaturen. För en gitarrist innebär omvända ackord snarare ett annat sound än det ordinarie ackordet samt en möjlighet till mjukare övergångar. prova själv ackorden i diagrammen nedan och du hittar kanske några nya ackord du gillar att spela.

Översikt

Översikt över omvända ackord - kan även kallas inverterade ackord. Om vi utgår från ackordet C är C/E första omvändningen och C/G andra omvändningen.
omvända ackord 1
omvända ackord 2
omvända ackord 3
omvända ackord 4
omvända ackord 5
omvända ackord 6
omvända ackord 7

Kommentar

D/F# - många föredrar att använda tummen i stället för pekfingret på bassträngen.
E/G# - detta ackord kräver en rejäl sträckning och greppet 4X2100 där du släpper upp ringfingret kan också fungera om du har problem med greppet som visas på bilden.
A/C# - om du har svårt att nå A-strängen på fjärde bandet kan du lägga pekfingret över alla tre strängarna, vilket sedan ger dig bättre räckvidd med lillfingret.

Ackordföljder med omvända ackord

Om du vill ha lite handledning i början kommer här några ackordföljder du kan prova. Detta är övergångar som kan ge dig en känsla för en viktig funktion hos de omvända ackorden.

A - A/C# - D

G - D/F# - Em

C - G/B - Am