Ljud och tabs - akustiskt

Vill du lära dig mer om fickerpicking på akustisk gitarr kan du spela och lyssna på dessa exempel. Du kan spela med fingrarna eller med plektrum.

Akustisk gitarr

Fingerpicking i simpelt utförande. Trots små medel kan det låta bra.

Tab

Ännu en enkel tab med fingerpicking.

Tab

Detta är en enkel sekvens för att träna att spela med tummen och fingrarna. Ackorddiagrammen är egentligen sekundära, då du bara förflyttar dig längst den femte strängen och i övrigt spelar på tre lösa strängar.

Tab

Detta spelexempel liknar det ovanstående. Idén är att visa hur enklare arrangemang kan skapas genom att bara ändra positionen på en sträng (här ingår alla toner i E-mollskalan). Ackorddiagrammen är på nytt sekundära och du kan spela efter ett annat mönster om du vill.

Tab

Detta exempel bygger på låten "If" med Bread och visar hur det går att bygga melodiska sekvenser med små ackordförflyttningar.

Tab

Att använda samma ackord med en basgång är vanligt. Det kan till exempel göras baserat på ett D-ackord. I exemplet involveras inte den understa strängen, men du kan så klart skapa dina egna spelmönster och även ta med denna sträng så att kvinten i D-ackorden också ingår. Det rekommenderas att du lägger ett finger över alla strängar som ingår på andra bandet, vilket bland annat gör att du lättare når fjärde bandet.

Tab

I nästa spelexempel gäller samma koncept som i föregående, fast D dur har blivit D moll och basgångens toner har anpassats för detta ackord.

Tab

Här ingår ställen där två toner spelas samtidigt, vilket skapar mer harmoni. Ibland när det gäller fingerpicking är ackorddiagrammen mer att se som riktmärken än exakta anvisningar. I första takten till exempel är det bra att utgå från greppet för Cadd9, men den sista tonen avviker från ackordet. Tabben är i övrigt baserat på en låt av Eric Clapton.

Tab

Tabben visar ett alternativ till vanlig strumming. Här spelar du först bastonen och sedan resten eller en del av ackordet.

Tab

På Gitarrackord.nu kan du även hitta tabs och ljud för klassisk gitarr.