Ljud och tabs - akustiskt

Vill du lära dig mer om fickerpicking på akustisk gitarr kan du spela och lyssna på dessa exempel. Du kan spela med fingrarna eller med plektrum.

Akustisk gitarr

Fingerpicking i simpelt utförande. Trots små medel kan det låta bra.

Tab

Ännu en enkel tab med fingerpicking.

Tab

Detta är en enkel sekvens för att träna att spela med tummen och fingrarna. Ackorddiagrammen är egentligen sekundära, då du bara förflyttar dig längst den femte strängen och i övrigt spelar på tre lösa strängar.

Tab

Detta spelexempel liknar det ovanstående. Idén är att visa hur enklare arrangemang kan skapas genom att bara ändra positionen på en sträng (här ingår alla toner i E-mollskalan). Ackorddiagrammen är på nytt sekundära och du kan spela efter ett annat mönster om du vill. Pröva gärna att använda slide mellan basnoterna.

Tab

På nytt ett exempel som rör sig längs halsen och här med flyttbara mindre grepp som används ihop med dem två nedre öppna strängarna. Ackordföljden kan också ses som en harmonisering av E durskalan och då kan sekvensen tänkas som E - F#m - G#m - A. Denna kan fortsätta längre upp på halsen med greppen XX9800 ("B") och XX 11 9 00 ("C#m").

Tab

Detta exempel bygger på låten "If" med Bread och visar hur det går att bygga melodiska sekvenser med små ackordförflyttningar.

Tab

Att använda samma ackord med en basgång är vanligt. Det kan till exempel göras baserat på ett D-ackord. I exemplet involveras inte den understa strängen, men du kan så klart skapa dina egna spelmönster och även ta med denna sträng så att kvinten i D-ackorden också ingår. Det rekommenderas att du lägger ett finger över alla strängar som ingår på andra bandet, vilket bland annat gör att du lättare når fjärde bandet.

Tab

Här används samma koncept som i föregående, fast D dur har blivit D moll och basgångens toner har anpassats för detta ackords tonart.

Tab

Här ingår ställen där två toner spelas samtidigt, vilket skapar mer harmoni. Ibland när det gäller fingerpicking är ackorddiagrammen mer att se som riktmärken än exakta anvisningar. I första takten till exempel är det bra att utgå från greppet för Cadd9, men den sista tonen avviker från ackordet. Tabben är för övrigt baserat på en låt av Eric Clapton.

Tab

Tabben visar ett alternativ till vanlig strumming. Här spelar du först bastonen och sedan resten eller en del av ackordet.

Tab

På Gitarrackord.nu kan du även hitta tabs och ljud för klassisk gitarr.

Ebok omslagTraditionella sånger text och ackord

Ackord och texter för kända sånger inklusive 500 Miles, Drunken Sailor, La Bamba, Morning Has Broken, Mors lilla Olle, Små grodorna, The House of the Risin' Sun, This Train Is Bound for Glory och Worried Man Blues.
40 traditionella sånger för gitarr