Ljud och tabs - akustiskt

Vill du lära dig mer om fickerpicking på akustisk gitarr kan du spela och lyssna på dessa exempel. Du kan spela med fingrarna eller med plektrum.

Akustisk gitarr

Fingerpicking i simpelt utförande. Trots små medel kan det låta bra.

Tab

Ännu en enkel tab med fingerpicking.

Tab

Detta är en enkel sekvens för att träna att spela med tummen och fingrarna. Ackorddiagrammen är egentligen sekundära, då du bara förflyttar dig längst den femte strängen och i övrigt spelar på tre lösa strängar.

Tab

Detta spelexempel liknar det ovanstående. Idén är att visa hur enklare arrangemang kan skapas genom att bara ändra positionen på en sträng (det måste inte alltid låta bra, men här ingår alla toner i E-mollskalan). Ackorddiagrammen är på nytt sekundära.

Tab

Detta exempel bygger på låten "If" med Bread och visar hur det går att bygga melodiska sekvenser med små ackordförflyttningar.

Tab

Här ingår ställen där två toner spelas samtidigt, vilket skapar mer harmoni. Ibland när det gäller fingerpicking är ackorddiagrammen mer att se som riktmärken än exakta anvisningar. I första takten till exempel är det bra att utgå från greppet för Cadd9, men den sista tonen avviker från ackordet. Tabben är i övrigt baserat på en låt av Eric Clapton.

Tab

Tabben visar ett alternativ till vanlig strumming. Här spelar du först bastonen och sedan resten eller en del av ackordet.

Tab

På Gitarrackord.nu kan du även hitta tabs och ljud för klassisk gitarr.