Munspelshållare

En munspelshållare är väl inte helt och hållet ett tillbehör till gitarren utan något som du behöver för att spela gitarr och munspel samtidigt. Det kan vara bra att ha en munspelshållare om man inte har någon som kompar på piano eller något annat instrument. Inte minst är det kul och ljudmässigt är det helt klart en skön kombination.

Tips och fakta om munspelshållare

För den som är nybörjare på gitarr är det kanske inte läge att omedelbart hänga på sig en munspelshållare. Man måste koncentrera sig på två saker samtidigt och det rekommenderas att man först övar upp en grundläggande förmåga på bägge instrumenten för sig.

Att tänka på när du köper munspelshållare

Har du ett vanligt diatoniskt munspel, också kallat bluesmunspel, fungerar det utmärkt med en universalmodell (lär dig mer om att spela munspel). Det handlar inte om några dyra utgifter utan du bör lätt kunna hitta en munspelshållare mellan 100 och 150 kronor. Se bara till att den är bekväm och inte känns obehaglig mot nacken.

Själva anordningen är ganska simpel: du sätter fast munspelet mellan två klamrar som med hjälp av fjädrar håller fast munspelet. Om du undrar hur en munspelshållare ser ut och ska sitta har Gitarrackord.nu en egen modell för att visa detta (Bob Dylan var en av de första som använde en munspelshållare, vilket han sett bluesartisten Jesse Fuller göra) ...
Bob Dylan

Speltips

Här kommer några grundläggande tips när du spelar gitarr och munspel ihop. Vanligt i detta sammanhang är att man spelar ackord med gitarren och melodin med munspel.

När du köper ett diatoniskt munspel brukar det oftast vara stämt i tonarten C. Några gitarrackord som passar bra ihop med detta ifall du vill improvisera är: C, Em, F, G och Am.

Inspiration

Bland kända låtar med gitarr och munspel som du kan lyssna till för inspiration finns till exempel "Heart Of Gold" av Neil Young och "Psychotic Reaction" av Count Five. En annan känd låt är "Piano Man" av Billy Joel - fast denna spelas egentligen med munspel och piano.

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr