Gitarrstämmare

Det enklaste sättet att se till att gitarren alltid är stämd är att ha en stämapparat till hands. Gitarrstämmare "lyssnar" till strängarna på din gitarr och kontrollerar att de ger rätt ton. Det finns olika slags stämapparater. Beroende om du har uttag eller inte till din gitarr kopplar du in apparaten med en gitarrkabel eller så fångar den upp ljudet genom en mikrofon nära ljudhålet. Det finns ytterligare varianter, bland annat sådana som du kan fästa likt en klädnypa på gitarrhuvudet.

Det är dock inte fel att försöka stämma på egen hand. Då utvecklar du din känsla för toner. Detta kan du göra genom att lyssna och jämföra tonerna nedan med hur strängarna på din gitarr låter när de spelas lösa med början på den tjockaste strängen.

Stäm efter toner

Spela upp ljuden för varje sträng och stäm efter dessa:

Låg E-sträng (nylonsträng):

A-sträng (nylonsträng):

D-sträng (nylonsträng):

G-sträng (nylonsträng):

B-sträng (nylonsträng):

e-sträng (nylonsträng):

Låg E-sträng (stålsträng):

A-sträng (stålsträng):

D-sträng (stålsträng):

G-sträng (stålsträng):

B-sträng (stålsträng):

e-sträng (stålsträng):

Om du inte spelat så länge kan det vara svårt att stämma genom att jämföra toner, då kan en stämapparat som sagt vara enklare ...

Hur du stämmer gitarren med en stämapparat

När stämapparaten är påslagen visas en display och när du slår an en sträng kommer den indikera vilken ton som spelas. En gitarr ska stämmas från översta till understa strängen:

E – A – D – G – B – E

Börja således på översta strängen och vrid på stämskruvarna tills stämapparaten indikerar att strängen ger tonen E. Samma sak upprepar du sedan för de resterande strängarna efter den korrekta stämningen som angavs ovan.

Kromatisk stämapparat

Med kromatiskt menas att alla toner finns inkluderade och inte bara de som behövs för att stämma gitarren enligt standard (EADGBE). Även om du inte har något behov av det i början rekommenderas att du skaffar en av denna sort, då du med tiden kanske vill prova att spela med alternativa stämningar.

Polyfon stämapparat

Detta är den senaste tekniken. Med en polyfon stämapparat som detta kallas kan du se alla strängarna på en gång och därmed spara tid då du direkt ser vilka stämskruvar du behöver justeras. Dessa kostar lite mer, men kan vara värda sitt pris för den som spelar inför publik och inte vill ha några ofrivilliga pauser.

Stämgaffel

Gammaldags, men ger bra resultat när du väl lärt dig. En stämgaffel konstruerad för att användas som referens för att stämma gitarrer kan köpas för 50-100 kronor i musikaffären.

Vad menas med 440 hz?

När du använder stämapparater för att stämma din gitarr kommer du förmodligen komma i kontakt med talet 440 hz. Detta är frekvensen som brukar användas för gitarren. En del experimenterar med andra frekvenser, men rådet är att utgå från 440 hz.

Ebok omslagTraditionella sånger text och ackord

Ackord och texter för kända sånger inklusive 500 Miles, Drunken Sailor, La Bamba, Morning Has Broken, Mors lilla Olle, Små grodorna, The House of the Risin' Sun, This Train Is Bound for Glory och Worried Man Blues.
40 traditionella sånger för gitarr