Gitarr ordlista

Ordlistan innehåller sådant som är bra att känna till för dig som spelar gitarr. Det finns även en sida med vanliga frågor och svar.

Vanliga termer och begrepp

Akustisk gitarr – gitarr med ihålig kropp och utan elektronik. Med spela akustiskt menas att man endast utnyttjar ljudet som kommer från gitarren själv, framför allt dess resonanslåda.

Elgitarr – har i regel en solid kropp och elektronik i form av så kallade pickuper (se nedan: single coil och humbucker) som sitter under strängarna.

Första position – kallas även första läget och avser då handpositionen utgår från band ett till och med band fyra.

Halvakustisk gitarr – en hybridform av akustisk gitarr och elgitarr. Använder elektronik för att förstärka ljudet.

Klassisk gitarr – brukar även kallas spansk eller nylonsträngad gitarr. De tre högsta strängarna är av nylon. Halsen än bredare än på en stålsträngad gitarr.

Stålsträngad gitarr – brukar ibland kallas western-gitarr. Används flitigt inom pop, country och rock. Är större än den klassiska gitarren.

Plektrum – en triangelformad skiva oftast i plast som används för att slå på strängarna. Läs mer om plektrum.

Capotasto – ofta förkortat till capo. En klämma som sätts kring halsen på gitarren för att ändra tonart. Läs mer om capo.

Slide – ett rör som träs över fingret (ring- eller lillfingret) av glas eller metall. Läggs plant mot strängarna, för att till exempel uppnå glissandon.

Lock – kallas ovandelen på gitarrens kropp.

Greppbräda – är ovandelen av halsen där bandstavarna sitter. Halsen är i sin tur belägen mellan huvudet och kroppen på gitarren.

Single coil pickup – sitter på kroppen under strängarna på elgitarrer och är till för att fånga upp deras svängningar. Består av sex magneter i en spole.

Humbucker pickup - sitter på kroppen under strängarna på elgitarrer och är till för att fånga upp deras svängningar. Består av två spolar som är placerade åt varsitt håll. Dess ljud har kraftigare karaktär än hos en single coil.

Plockspel (eng. picking) – Att fritt spela en not i taget i stället för till exempel ackord.

Arpeggio – detsamma som brutna ackord, med vilket menas att tonerna i ett ackord spelas var för sig i stället för samtidigt.

Rhythm – ett band har ofta två gitarrister där en spelar "rhythm" och en spelar "lead" (se nästa ord). Det engelska "rhythm guitar" innebär att fokus ligger på ackordspel.

Rest stroke – Innebär att tummen slår an en sträng och sedan avslutar rörelsen genom att stanna och vila mot en sträng under.

Lead – som nämndes ovan finns ofta två gitarrister där en spelar "rhythm" och den andre "lead". Det engelska "lead guitar" innebär att fokus ligger på melodispel och solon med mera.

Svängarm – används för att framkalla vibrato och finns på vissa elgitarrer.

Flyttbart ackord – syftar till ackord som kan spelas med samma grepp uppåt och nedåt på greppbrädan.

Öppet ackord – syftar till att ackordet inte spelas som barréackord. Ibland finns det ett striktare krav på att ackordet ska kallas öppet genom att det också ska finnas öppna eller lösa strängar involverade. Men oftast används termer som motsats till barréackord.

Saknar du någon term? Skicka ett mail till info@gitarrackord.nu.

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr