Öppna G-ackord

Välj grupp: C  D  E  F  G  A  B

G ackord

Diagram över olika G-ackord

Se fler G-ackord.

Kommentar

G - en del använder andra fingrar för detta ackord: pekfinger, långfinger och ringfinger. prova själv vilket grepp du föredrar. Det grepp som visas på bilden ovan är enklare när du till exempel ska gå från G till G7 eller Gsus4.
Det finns också ett alternativt grepp i form av 320033, vilket till exempel fungerar bra i sekvensen G – Cadd9.
Gmaj7 - Gmaj7 kan också spelas 320002, men det som visas ovan är enklare om du till exempel byter från G till Gmaj7. Du tystar den femte strängen genom att nudda den med ringfingret.
G6 - ett alternativt grepp är 320030 med en mindre öppen sträng och där d-tonen dubbleras i stället för b-tonen.
Gm - detta är ett ganska omständligt fingergrepp (i stället för att lägga ringfingret över två strängar går det för övrigt att även använda lillfingret), och det rekommenderas att du i stället väljer barréackordet. Samma gäller Gm7.

Exempel på ackordföljd

G - C - Em - D - G

Tonöversikt

Tabellen visar tonerna som ingår i respektive ackord och hur de är konstruerade efter tonstegen i den relevanta durskalan (G-A-B-C-D-E-F#).

  1 2 3 4 5 6 7
G G   B   D    
G7 G   B   D   F
Gmaj7 G   B   D   F#
G6 G   B   D E  
Gm G   Bb   D    
Gm7 G   Bb   D   F

Vad som kan avläsas är bland annat att moll-ackorden har en liten ters (Bb) och att dominant- och mollackorden har en liten septima (F).

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr